Sağlık

Huzursuz bacak sendromu nedir, kulağa nasıl geliyor değil mi? Huzursuz bacak sendromu belirtileri

Tek bir ağrı şeklinde hissedilmeyen huzursuz bacak sendromundan mustarip hastalar, bu rahatsızlık hissini genellikle bacaklarda kaşıntı, karıncalanma, üşüme, bacaklarda yanma, çekme, esneme, karıncalanma ve nadiren bacaklarda karıncalanma şeklinde tarif ederler. onların kollarında.

Bu tuhaf duyguyu gidermek için bacakları hareket ettirmek için karşı konulamaz bir dürtü vardır ve bu duygu hareket ettikçe azalır. Bu his, uzun süre hareketsiz geçen otobüs ve uçak yolculuklarında ve sıklıkla gece uykuya dalmadan önce ortaya çıkabilir.


HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDİR?

Huzursuz bacak sendromu olan kişiler semptomlarını tanımlamakta zorlanırlar. Çoğu zaman, istemsiz olarak bacakları hareket ettirme isteği, çok ağrılı olmayan ancak oldukça rahatsız edici bir ağrı-yanma-karıncalanma hissi olarak tanımlanır. Bu rahatsızlık dinlenme sırasında ortaya çıkar, geceleri şiddetlenir ve sıklıkla uykudan uyandırır. Bu nedenle kronik uyku bozukluğu ruhsal gerilimi de beraberinde getirir. Uzun yolculuklarda, sinema/tiyatro gibi uzun süre oturma ve hareketsizlik gerektiren durumlarda tekrar ortaya çıkabilir. Yarattığı uyku bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü yaşam kalitesini düşürür.

Kadınlarda daha sık görülür ve yaşla birlikte daha sık görülür. Her 100 kişiden 5-7 kişide görülür.


DİKKATLİ BACAK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bacak ağrısı ve hareket etme zorunluluğu (kolları da etkileyebilir), kramplar, uyuşma, karıncalanma, kaşıntı ve yanma şeklinde kendini gösterir. Şikayetlerin kötüleşmesi veya sıklığı uyku kalitesini düşürerek depresyon, panik bozukluk ve agresif durumlara neden olur. Genellikle etkiler hafiftir ve giderek artar. Birçok hastalık bacaklarda hissedilen huzursuzluk hissine neden olabilir.

Huzursuz bacak sendromunda bacak şikayetleri genellikle bacakları hareket ettirerek giderilebilir, bu bulgular sakinleşen dokuda ortaya çıkar. Bulgular, günün sonunda uzun süre dinlenen ve gece yarısı hareketsiz kalan kişilerle daha alakalı.


REST BACAK SENDROMU NASIL GİDİYOR? DOĞRU OLARAK NE GELİR?

Huzursuz bacak sendromu semptomlarından yakınan hastanın detaylı muayenesi için yeterli sebebin belirlenmesi çok önemlidir. Tedaviye değer vermeyen hastalarda gündüz uykululuk, günlük yaşamda, işte, sosyal ilgilerde sorunlar, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık ve depresyona yatkınlık sık görülür. Huzursuz bacak sendromu tedavisinde hastalığın altında yatan nedenlerin (demir eksikliği, şeker hastalığı vb.) tedavisi amacıyla bir grup ilaç başlanabilir. Ayrıca huzursuz bacak sendromu tanısı kesin olan hastalarda ilaç tedavisi olarak dopamin düzeylerini yükselten ilaçlar kullanılmaktadır. Hafif semptomları olan hastalarda günlük egzersizler, masajlar, soğuk veya sıcak uygulamalar semptomların hafifletilmesine yardımcı olur.


Ayrıca bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan hastanın kullandığı mevcut ilaçlar da olabilir. Yine bunlar bir doktor kontrolünde düzenlenmelidir. Alkol, kahve, çikolata ve sigara azaltılmalıdır. Parkinson hastalığı, böbrek hastalığı, varis, romatizmal hastalıkları varsa öncelikle bunlar tedavi edilmelidir. Vitamin (özellikle B12 ve D vitaminleri) ve mineral (Magnezyum) eksiklikleri giderilmelidir. Hastaların tedavisi sınırlandırılmamalı; Nöralterapi, Manuel terapi, Prolotrapi, Hacamat tedavisi, Kinesiyoloji bantlama, Ozon terapi ve çok yeni bir tedavi yaklaşımı olan rejeneratif gibi tüm tedavi seçenekleri hastanın hizmetine sunulmalıdır. Hastanın şikayetleri ortadan kalkana kadar tedaviye devam edilmelidir.

Önemsiz bir rahatsızlık gibi görünse de huzursuz bacak sendromuna sahip bireyler günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanırlar. Uyku konforundan yürüme güçlüğüne kadar üzerine düşmediği takdirde ilerleyebilen birçok hastalığa da yol açabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu