Yaşam

Saim Bugay’ın “Heykel Sözü” Sergisi İş Sanat’ta

2008 yılında hayatını kaybeden heykeltıraş İş Sanat Kibele Sanat Galerisi Saim Bugay‘ile ilgili “Heykelin Sözü” başlıklı standına ev sahipliği yapmaktadır. Yeni bir dil yaratmak isteyen, kullandığı malzeme ve sistem çeşitliliği ile tanınan heykeltıraş Bugay’ın eserleri. Kibele Sanat GalerisiÜcretsiz olarak görüntülenebilir.

Sanatseverler, heykellerinin yanı sıra ahşap, metal, döküm ve tel gibi malzemelerden tasarladığı kukla, maske, el aleti, oyuncak ve biblo gibi farklı tıptaki çalışmalarını multi standında görme fırsatı bulacak. boyutlu sanatçı Bugay’ın “Heykel Sözü”.

Bir heykeli anlamak ve anlatmak için biçimden başka bir şeye ihtiyaç duyulmaması gerektiğini savunan Bugay, heykellerine isim vermekten bile kaçınarak, alta eklenen yazıların ve yapılacak açıklamaların heykelin başarısızlığına işaret ettiğini belirtti. . Heykelin sözü her neyse, anlatı öyle kalmalıydı. Bu onun görüşü: “Öyle bir heykel yapacaksın ki anlayacağım, altına yazmayacaksın!” sözleriyle konuştu.

Heykelin daha çok şey söylemesini ve dilini zenginleştirmesini isteyen Bugay, bu nedenle kuyumculuktan kuklacılığa, sinemadan tiyatroya ve gölge oyununa kadar farklı alanlara yöneldi. Heykellerini hiçbir klişeye bağlı kalmadan, kuralları tek başına koyarak yapan Bugay, seyirciyi de bu kuralları hissetmeye ve oyuna katılmaya davet ederdi. Anlık, hesapsız bir çalışma süreciydi… Seyirci, oyunun içinde olmadan heykellerin sözlerini duyamayacaktı.

Saim Bugay’ın heykelleri canlandırma ve canlandırma tutkusunu coşkulu bir serüvene benzeten Emre Zeytinoğlu, Saim Bugay’ın sanatını şu sözlerle anlatıyor: “Gerçekten dert bir iştir; Heykeltıraş bir yandan kendi kimliğini savunarak malzemeye hükmetmeye çalışır, diğer yandan malzemenin hikayesi ona karşı baskın bir kimlik dayatır. Yani malzemeyi şekillendirirken malzeme de şekillendiriyor: Adeta vahşi bir mücadele… Yine de Saim Bugay gücü elinde tutmaktan ve zanaata karşı verdiği mücadeleyi üstünlükle bırakmaktan asla vazgeçmemek niyetinde; Ana yaratıcı ve hikayeyi sonuca götüren kişi o olmalıdır. Sanatçı kavramını çok tanımlıyor çünkü…”

“Ne yaptığımı veya gösterdiğimi görebiliyor musun?” Heykele bir dizi soru sormasını isteyen Saim Bugay, “Heykeli yapıyoruz; neredeyse hep aynı pozlarda. Mızraklı ayakta duran bir figür onu neden atmaz veya ne zaman fırlatır? Bu soruların da sorulması gerekiyor.” Heykelle uğraşırken sözleriyle izleyiciyi soru sormaya zorladığını görmek mümkün.

Usta heykeltıraş Saim Bugay’ın “Heykelin Sözü” başlıklı standı, 19 Mart’a kadar İstanbul Levent’te İş Kuleleri’ndeki Kibele Sanat Galerisi’nde her gün 09.00-19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Konser ve etkinlik günlerinde stant saat 20.30’a kadar ziyarete açıktır.

sanatçı hakkında:

1934 yılında Mersin’de doğan Saim Bugay, 1967 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nden birincilikle mezun oldu. 1969-1974 yılları arasında Fransa, İngiltere, Danimarka, Almanya, Belçika, Hollanda ve İtalya’da ahşap heykel üzerine çalışma ve araştırmalarını sürdürdü. 1975 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (MSGSÜ) öğretim üyeliğine atandı. Sayısız stant açarak sanat hayatını ödüllerle taçlandıran ve 2008 yılında aramızdan ayrılan Bugay’ın İstanbul, Ankara ve İzmir Devlet Fotoğraf ve Heykel Müzeleri ile TRT Koleksiyonu’nun yanı sıra birçok özel koleksiyonda eserleri bulunmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

sarayduzu-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu