Balıkesir’de Kırma Zeytin Hazırlıklarına Başlandı
Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde kırma zeytin hazırlıklarına başlandı. Toplanan yeşil zeytinler sert bir cisimle kırılırken, su dolu kaplardaki zeytinler 3 hafta sonra sofraya ulaşıyor.
Burhaniye’de yeşil zeytin hasadı ve kırma zeytin hazırlanmasına başlandı. Kırılan zeytinler suya konulur ve haftada bir kez suyu değiştirilir. 3 hafta sonra masaya gelir. İş yerinin önünde bir marangozun yaptığı “becerikli” denilen ahşap tahtayla zeytinleri kıran Fatih Özkan, sezonun ilk kırma zeytininin 3 hafta sonra sofralara çıkacağını söyledi. Zeytin sezonunu açtıklarını anlatan 55 yaşındaki Fatih Özkan, bölgede zeytin rekoltesinin çok az olması nedeniyle fiyatların 2-3 kat arttığını söyledi.
Yeşil zeytin hazırlıklarının başladığını anlatan üretici Fatih Özkan, “Bu yıl sezonu güzel bir sonuçla açtık. Yağışlarla birlikte zeytin hasadına başladık. Bu yıl yeşil zeytinlerimiz geçen yıla göre çok az. Geçen seneye göre bölgemizdeki zeytinlerin yaklaşık 10’da biri bizde var, bu sene zeytinlerimizde kurtçuk var.” Oldu. Maalesef istediğimiz verimi bulamadık. Bölgemizde kırma zeytin üretimine başlandı. Bu yıl yaklaşık 15-20 günde tamamlanacak. Uzun sürmeyecek. Daha sonra diğer zeytinleri yapmaya başlayacağız. Ezilmiş zeytinleri 3 hafta boyunca yiyoruz. Doğal olarak zeytinlerimizi de 20 gün tuzlıyoruz. Biz yapıp sofralara servis ediyoruz. Bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Körfez bölgemizde bu yıl rekolte düşük. Fiyatlarımız geçen senenin 2-3 katı civarında. Zeytinin kilosu 70 lira ile 100 lira arasında değişiyor. Kırma zeytin 70 lira, diğer yerli zeytin 80 lira, Gemlik zeytini ise 80 lira. “90 liraya satılıyor” dedi. Necati Kılıçaslan, “25 yıldır buradayım. Burhaniyeliyim. Kırma zeytini de çok severim. Ancak kırma zeytin fiyatları fırladı. Kırma zeytin çok güzel. Ancak zeytin fiyatları çok arttı.” Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Dünyada da aynı şekilde yükseldiler. Fiyatları görelim.” “Umarım biraz düşer. Ama biraz zor” dedi. – BALIKESİR